Harminckilenc évesen, kamasz fia biztatására szánta rá magát, hogy benevezzen a világ legismertebb tehetségkutató show-jába és megmérettesse magát az America’s Got Talent versenyzőjeként.

Az előválogatón a zsűritagok állva tapsolták, miután elénekelte Whitney Houston Run to You című dalát. Nagyéneklős dal. Nem véletlenül választják bemutatkozáshoz az utánéneklők oly gyakran, azt bizonyítandó, hogy tudnak énekelni. Mikor Glennis Grace előadásában először hallottam a dalt, azt éreztem, bravúros éneklése, hangjának tökéletes kiegyenlítettsége, a hangterjedelme engedte éneklési szabadsága, az érzelemgazdag előadásmódja, az erőteljes Whitney-áthallás miatt nem feltétlenül segíti majd el a győzelemig. De természetesen tovább jutott. Második megmutatkozásakor Prince, Sinead O’Connor előadásában világhírűvé lett Nothing Compares to You dalát énekelte. Ujjongva hallgattam. Egyrészt, mert lenyűgözött vele, másrészt, mert a dalból Glennis Grace szólt és remélni lehetett, hogy majd felhagynak a „hozzáértők” azzal, hogy Whitney kópiaként híresítsék el és tényleg megnyerheti a versenyt. De aztán nem nyert, ami nagy értetlenséget okozott. 

Olyan szívesen adtam volna tovább a Glennis Grace-élményt, de vagy csak egy részlet volt belőle elérhető, vagy hosszú zenei összegzésekben lehetett rátalálni, s az megoszthatatlan volt. Hat év után, most összegyűjtötték versenydalait. A hollandok büszkesége – mert egy holland édesanyához és egy curaçao-i édesapához érkezett, az Amszterdamban született Glenda Hulita Elisabeth Batta, művésznevén Glennis Grace – messze több, mint figyelemre méltó. 

A világhír kapuja már megnyílt számára, remélhetőleg szárnyaira is veszi őt.

A dalt itt hallgathatod meg:

Megosztom mással