Elhatározta és megcsinálta. Mert hiányát érezte annak, hogy a társadalmak a filmeken keresztül valós képet kapjanak az igazi problémákról, a megoldásokra váró helyzetekről, a nőkre nehezedő nyomásról, elvárásokról. Saját producer cége kizárólag nők által írt könyveket filmesít meg, olyan történeteket, amelyeken keresztül meg tudja mutatni, hogy a változás, a változtatás, az igazság kimondása előre visz. Könyvklubjában olyan írásokat mutat be, amelyek megértéshez juttatnak. A HBO, a Netflix, az Apple TV, a Hulu, a legnagyobb streaming szolgáltatók kapkodnak az ötleteiért, mert ahogyan mondják, megelőzte a korszellemet, érti a piacot, érzi a közönséget. Ettől persze még fél, elbizonytalanodik adott helyzetekben. De mivel szerinte az út csakis előre van, mindig kitalálja a hogyan továbbot. Ja, igen, Doktor Szösziről van szó.

„Köszönöm, hogy harcoltál értünk. Most mi folytatjuk. Az örökséged arra motivál bennünket, hogy kiálljunk a mindenki számára egyenlő jogokért az igazságszolgáltatásban” – írta Instagram posztjában néhány napja Reese Witherspoon, Ruth Bader Ginsburg, az első női legfelsőbb bíró halála kapcsán. „Fájdalmasan tragikus veszteség ez nemzetünk számára, nem csak mert hozzá kötődik az igazságszolgáltatás mélyreható reformja, hanem mert mindig fényt mutatott és reménykedett, amikor nagy szükségünk volt rá” – tweetelte ugyanazon a napon. Ginsburgöt a meleg- és a nőjogok egyik ikonjaként tartották számon, olyan ügyekben küzdött és nyert – sok egyéb mellett –, mint hogy a hagyatéki gondnok kijelölése kapcsán ne részesítsék előnyben a férfiakat, hogy a női katonák családtagjainak ugyanazok a jogok jussanak, mint a férfiakénak, hogy a nő ne számítson másodlagos kenyérkeresőnek, hogy az abortusz alapjog legyen. Reese példaképnek tekintette, olyan emberként tekintett rá, aki utat mutat a zűrzavarban.

Merthogy Reese nagyon sokáig kereste az útját. Nem tudta, hogy mit is akar valójában, csak azt tudta, hogy nyomot akar hagyni. Óvodás korában, amikor megkérdezték tőle, hogy mi szeretne lenni, azt mondta olyan híres, mint a countryénekes, Dolly Parton. Aztán harmadikos korában ugyanerre a kérdésre már azt válaszolta, ő szeretne lenni az első női elnök az USA-ban. A gyerekek kinevették, az osztályfőnök pedig az mondta: „Reese, én leszek az első ember, aki rád szavaz”.

Ha elnök egyelőre még nem is lett, de a női jogok élharcosa és aktivistája mindenképp. Mondjuk, van hozzá vénája is. Egyenes ági leszármazottja a skót John Witherspoonnak, aki az egyik aláírója volt az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatának.

A színésznőt szinte mindenki Doktor Szösziként azonosítja, holott előtte és utána is volt élete. Csak nagyon sokáig túl nagy volt a csönd. Legalábbis abból a szempontból, hogy megmutathassa, mit tud valójában. Elle Woods ugyan sikert hozott neki, hiszen ügyeletes komikaként megannyi vígjátékban szerepelt Vince Vaughn, Matthew McConaughey, Jake Gyllenhaal, Jack Nicholson vagy éppen Owen Wilson mellett. Amikor azonban megkapta az első olyan szerepet, amelyben megcsillanhatott a tehetsége, azonnal megkapta az Oscar-díjat is. 2005-ben, a countryénekes Johnny Cash életéről szóló filmben, a Nyughatatlanban a színésznő June Carter szerepében megérkezett, s elvitte a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Ebben a filmben kellett először énekelnie. Fél évig tanult, hogy hitelesen el tudja énekelni a dalokat.

Egyébként nem ez volt az egyetlen film, ami nem ment helyből dobbantásból. A 2011-es Vizet az elefántnak című alkotásban Reese egy artistanőt játszott, s a szerep kedvéért hosszú hónapokon át tanulta a mutatványokat. Épp a napokban töltött fel erről egy videót: a folyamat, ahogy írta, olyan „egyszer az életben” tapasztalás volt számára. „Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás és még több gyakorlás” – így emlékszik vissza. „Sosem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz. Gyakran voltam mélyponton miatta” – tette hozzá.

Szóval, az azt hitte, az Oscar-díj után minden rendben lesz. Nem volt rendben.

Nem jöttek a hasonlóan drámai szerepek. Az irodalom szakon végzett Reese olvasásba fojtotta bánatát. Gyerekkora óta mély hatással vannak rá a könyvek. Cselekvésre késztetik, inspirálják, arra biztatják, hogy egyre többet tudjon meg a világról, s arról, ami körülötte van. Éppen a napokban töltött fel egy videót az Instagramra a Book Shook sorozatába – ahol amúgy elképesztően aktív, és kicsit sem fél megmutatni magát, az életét, a gondolatait, az ügyeket. Ahogy mondja, mi nem csak önmagunkért élünk a Földön, hanem hogy felemeljük az emberiséget. „Egy jó könyv ereje megváltoztathatja az életünket.”

Az övét meg is változtatta. Második férje adta ehhez a lendületet. „Beszélgettem a férjemmel abban az időben, amikor a filmjeim nem voltak sikeresek. Azt kérdezte, ilyen filmeket akarsz csinálni? Mire én azt feleltem, hogy nem, inkább várok a jobb forgatókönyvekre. Erre ő azt mondta, hogy te nem vagy olyan ember, aki csak ül, és várja, hogy csörögjön a telefonja. Több könyvet olvasol, mint bárki, akit ismerek, miért nem csinálsz azokból filmet?”

Miután a Doktor Szöszi második részében executive producerként is részt vett, vagyis kicsit már belelátott abba a világba is, neki vágott. Természetesen női írót választott, mert addigra már elkötelezte magát a női jogok védelme mellett. Cheryl Strayed, Vadon című kötetét a Type A Films produkciós cég társtulajdonosaként, mint producer és mint főszereplő valósította meg. A munka kétszeres Oscar-jelölt film lett, bár ugyanekkor – a sok jó mellett – számos fanyalgó kritika is megjelent az alkotás monotonitásáról, az ezer kilométernyi, megtisztulást hozó gyaloglás értelmetlenségéről. De mindegy is, mert a vélemények egyéni ízlést tükröznek, ám a film elindított valamit, ami mára megkerülhetetlen üggyé nőtte ki magát Hollywoodban. Elkészült a következő film, a Holtodiglan is, amely 370 millió dollár bevételt hozott, s megalapozta Reese önállósodását, a Hello Sunshine produkciós iroda megalapítását, s az HBO már így szerződött le Witherspoonnal.

A streeming szolgáltatónál 2017-ben futó, Liane Moriatry könyvéből készült Hatalmas kis hazugságok című minisorozat megjelenése ugyanabban az évben történt, amikor kirobbantak Hollywoodban a zaklatási ügyek és elindult a meetoo mozgalom. Ma már nem tudni, mennyit adott a téma aktualitása a film sikeréhez, bizonyára ráerősített, de önmagában is megállt a lábán. Emmy-díjak, Golden Globe-díjak tucatjai, kritikusok, forgatókönyv írók, rendezők céhének díjai kísérték az útját a családon belüli erőszakról, a nők bántalmazásáról, a szexuális erőszakról, az áldozatok megéléseiről, a társadalom reakciójáról szóló sorozatnak. Összesen 77 díjra jelölték és 49-et meg is kapott. Akkor történt az is, hogy Reese a nyilvánosság elé állt azzal, hogy ő is érintett a zaklatási ügyekben. „Undorodom attól a rendezőtől, és dühös vagyok azokra az ügynökökre és producerekre, akik azt éreztették velem, hogy a hallgatásomtól függ az állásom” – mondta egy rendezvényen. Őt 16 éves korában molesztálta Weinstein, de később több hasonló esetnek is az áldozata lett. Mint mondta, nagyon sajnálja, amiért hallgatott, és fontosnak tartja, hogy meginduljon ennek feldolgozása, máskülönben nem fog megváltozni a rendszer.

Élére állt a Time’s Up! nőjogi mozgalomnak, s komoly sikereket ért el. Miatta változtatott üzletpolitikáján például az HBO, s megszüntette a nemek közötti bérkülönbségeket.

Az Apple TV és a Netflix is felfigyelt rá, mondván, ismeri a piacot, érti az igényeket és a korszellemet, s előtte jár a történéseknek. Az Apple TV az ugyancsak metoo ügyeket boncoló The Morning Show drámasorozatot vette meg tőle tavaly, amelyikben Jennifer Anistonnal játszották a főszerepet, akivel egyébként több évtizedes barátnők azóta, hogy Reese is szerepelt a Jóbarátok című sorozatban.

A Netflixen futó sorozatában, a Shine on with Reese című beszélgetős műsorban erős és ambiciózus nőket mutat be, ahogyan mondja, kicsit sem szégyelli, hogy teljesen oda van az általa megkeresett nőkért. Csodálatosak, inspirálóak, cselekvőképesek, amit a szakmájukban és az iparágukban elértek, erőt mutatnak.

Dolly Parton házába úgy ugrál be a havas kerten keresztül, mint egy kislány. Mondja is, hogy neki ez most olyan, mint amikor egy gyerek eljut Disneylandbe, ahol találkozik Mickey és Minnie egérrel, azokkal, akiket egész életében vágyott megismerni, s akiket a legkülönlegesebb lényeknek tart.

„Istenkém!” – csapja össze a kezét, amikor a legendás countryénekes ajtót nyit neki. Dolly Parton megreggelizteti, s közben elmondja, hogy az ő sikere a női összefogásban rejlik, ezt tanulta, ezt hozta magával.

– Ő az erő – mondja Ava DuVernayról, az első fekete női rendezőről, aki 100 millió dollár fölötti bevételt hozó filmet hozott létre. Ava első egész estés filmjét Golden Globe-ra és Oscar-díjra jelölték.

– Volt 50 ezer dollárom, s el kellett döntenem, hogy házat veszek vagy elkészítem az első filmemet. Az utóbbit választottam – mondta az interjúban a rendező.

Megbeszélték azt is, hogy amikor Reese a Vadon című filmet fejezte be, Ava pedig a Selma-t, találkoztak egy rendezvényen. „Ideges voltam és bizonytalan a Vadon miatt, aztán megláttalak téged és Ophra-t (Oprah Winfrey – a szerk.) beszélgetni. Odaköszöntem nektek, hogy helló hölgyek, és azonnal jobban éreztem magam. Högytársak.”

Pink nemes egyszerűséggel úgy konferálja fel magát a filmben, hogy: „azt hiszem, úgy jöttem a világra, hogy a szart is lángra lobbantottam”.

Az elmúlt húsz év egyik legsikeresebb énekesnője azt mondja, amióta anya lett, mindent másképp lát, mert igenis, a lányának el kell mondania, hogy mi vár rá, azt pedig, ami rá vár, a lehető legjobb irányba kell befolyásolnia. „Máshogy hozok döntést, másképp beszélek, máshogy gondolkozom. Jobban törődöm a világgal is, mert érdekel, mit hagyok rájuk. A lehető legjobban próbálom befolyásolni a dolgokat.”

És ha már anyaság: Reese elképesztően büszke mindhárom gyerekére. A legidősebb, a 21 éves Ava tavaly szeptemberben azt írta az édesanyja születésnapjára: „Ez a gyönyörű nő tanította meg nekem, milyen fontos a szeretet, az ambíció és a kemény munka. Minden arra ösztönöz, hogy legyek hálás az életért.” Reese válaszolt: „Hogy lehetek ilyen szerencsés, hogy olyan lányom van, mint te!” A középső gyermeke Deacon Philippe zenél, a 16 éves fiú első szerzeménye, a Long Run nemrég jelent meg – Reese meg is osztotta mind a 24 millió rajongójával azt a vidót, amelyben e dalra táncra perdül. A legtöbb időt a 9 éves fiával, Tennessee James Toth-tal tölti, a koronavírus miatt ugyanis náluk is home school van, amit a színésznő, elmondása szerint, elképesztően szeret.

Az anyaság a témája a Hulun futó sorozatának is. Celeste Ng, Kis tüzek mindenütt című regényéről Reese azt mondja: „a történet az anyaságról, a versenyről, az osztályokról szól, hogy néha nem az anya az ember, aki lenni akar, meg persze arról, mennyire vagyunk képesek változni, változtatni.”

Utóbbit mutatja meg egyébként a Doktor Szöszi harmadik részében is, amit elvileg tavasszal mutattak volna be, de a vírus miatt tolódik a premier. Reese azt szeretné körbejárni, hogy hogyan változik a világ és hogyan változott meg benne Elle is. Hogy hogyan érinti az ügyvédnőt az öregedés, az idő múlása, a ma divatos ötletek, a dolgok fejlődése vagy helyben maradása. Merthogy ez mindenkit érint.

Szabó Brigitta

A cikk a Jelen hetilapban jelent meg: https://jelen.media/portre/hello-napfeny-a-masik-reese-witherspoon-695/

Megosztom mással